Sådan skifter du selv hjul på bilen

Det kan ske for alle, og det har det altid med at ske, på de mest ubelejlige tidspunkter: dækker punkterer, mens du er ude at køre. Det kan være noget så frustrerende, fordi din bil – der ellers normalt er et praktisk værktøj, der effektivt bringer dig fra punkt A til punk B – nu er blevet forvandlet til et tungt problem, der ikke kan bruges til noget. Hovedpinen kan dog blive noget mere overskuelig, hvis du selv ved, hvordan du skifter hjul på bilen: så kan du nemlig gøre noget ved det, og komme afsted igen hurtigst muligt.

Det første du skal gøre, når du lægger mærke til at du har et fladt dæk, er at tage det med ro. Det er ikke smart at panikke i denne situation: en pludselig opbremsning eller et for hurtigt sving kan gøre problemet værre, og bilen kan ske at bevæge sig på uforudsigelig vis. Så tag en dyb indånding, sænk farten ligeså stille, og find så et sikkert sted at parkere. Du skal så vidt muligt være væk fra trafikken, og gerne have et fladt underlag. En parkeringsplads med god plads omkring bilen er noget af det mest ideelle. Husk at trække håndbremsen når du holder stille.

Hvis du er nødt til at parkere bilen et sted, hvor der stadig kommer biler forbi, så sæt katastrofeblinket i gang. Følg også alle regler og anbefalinger omkring placeringen af sikkerhedstrekanten og så videre. Du kan ikke arbejde på din bil, hvis du konstant er i fare for, at være involveret i et biluheld.

Nu er det så tid til, at hive værktøjet frem fra bagagerummet. Det du har brug for her et en donkraft, en skruenøgle, nogle hjulkiler og bilens reservehjul. Det er også en rigtigt god idé at have bilens manual liggende et sted, som den er nem at finde, som eksempelvis i handskerummet. Denne artikel tager udgangspunkt i skift af hjul på biler i Mercedes E Klasse, og det er typisk det samme på andre bilmodeller. Læs dog altid manualen til din bil, før du kaster dig ud i at reparere noget på den.

Eftersom punkterede dæk har det med at ramme på de værst tænkelige tidspunkter, så er det også en god idé, at pakke nogle andre ting, som gør dit klar til at skifte hjulpet under alle omstændigheder. Sørg for at have en lommelygte – meget gerne en pandelampe – så du kan arbejde, selvom der er mørkt. En engangs-regnfrakke er god at have, hvis det regner eller sner. Handsker er gode hvis du vil undgå alt for beskidte hænder, og er særligt praktiske om vinteren.

Nu sætter du hjulkilerne foran eller bagved hjulene, så du er sikker på, at din bil ikke pludseligt flytter på sig. Hvis du har en hjulkapsel, der dækker for boltene på dækket, så fjern den. Nu løsner du så boltene, men uden at tage dem helt af: bare sørg for at de er nemme at dreje på. Nu placerer du så donkraften under bilen, og løft dækket godt og vel 15 cm over jorden. Nu skruer du så boltene helt af, fjerner hjulet, og sætter dit reservehjul på i stedet for. Så simpelt er det!